vineri, 10 iulie 2020

Vrei sa ai o piele perfecta?


O afectiune des intalnita in dermatologie este pitiriazisul. Aceasta poate fi descrisa ca fiind aparitia unor cruste ce se aseamana cu matreata, fara a da semne de inflamatie.

Printre tipurile de pitiriazis se numara pitiriasis alba, pitiriasis rosea, pitiriasis rubra pilaris, pitiriasis versicolor.

Pitirizisul versicolor este o afectiune a pielii care este determinata de o infectie fungica si care este caracterizata de leziuni solzoase, cruste si pete depigmentare. Zonele in care apare in mod special este acolo unde sebumul este produs in exces, mai ales pe trunchi si umeri, iar in cazuri foarte rare apare si pe fata. Aceasta este o afectiune care pare sa treaca de la sine odata cu inaintarea in varsta, adica atunci cand glandele sebacee isi incetinesc productia de sebum.

Cel mai frecvent, afectiunea apare in zonele cu conditii de umiditate si temperaturi ridicate si din acest motiv, este mai frecventa vara sau in zonele cu clima tropicala. Afectiunea se hraneste cu grasime, cu sebum, nu este contagioasa, iar aparitia aesteia este determinata de factorii de mediu, de imunodepresie, malnutritie sau chiar anumite tratamente cu cortizon.

Simptomele prin care se manifesta este aparitia iritatiei si a petelor, rotunde sau ovale, cu scuame, care pot deveni in timp, placi. Petele pot fi galbene, bej, roz, rosii sau maro, iar zona afectata manifesta prurit, mancarime. Aceste pete nu se coloreaza la plaja, astfel ca vor avea o culoare contrastanta la persoanele care se vor expune la razele solare. Daca in zona afectata de pitiriazis apar si fire de par, atunci pitiriazisul se va manifesta asemanator cu foliculita, prin aparitia unor bubite mici si rosii la radacina foliculului pilos.

Avand in vedere ca este vorba despre o infectie fungica, DoctorMit iti prezinta tratamentulpentru pitiriazis ca fiind aplicarea de produse cu rol in distrugerea ciupercii care produce afectiunea. De aceea, persoanele care au o astfel de afectiune trebuie sa mearga la medicul specialist pentru stabilirea exacta a afectiunii de pitiriazis si recomandarea tratamentului adecvat.

Pe piata exista o varietate de tratamente si tocmai de aceea, parerea unui medic specialist este esentiala pentru adoptarea corecta a tratamentului. Astfel, exista creme, unguente, sampoane, geluri care se aplica direct pe piele, terapie cu lumina. Cu toate acestea, exista unele forme de pitiriazis care pot disparea fara tratament pe parcursul a cateva saptamani sau chiar 1-2 luni de tratament.

De obicei, tratamentul este bazat pe creme si unguente antifungice sau corticosteroizi care se aplica pe zonele afectate in functie de recomandarea medicului dermatolog. Totodata, se recomanda sampoane speciale care pot sustine vindecarea si prevenirea reaparitiei.

Importanta este si igiena care trebuie sa fie cat mai riguroasa pe toata perioada tratamentului, care implica schimbarea si spalarea constanta a prosoapelor, lenjeriei si hainelor care au contact cu zona afectata.

Vezi mai multe informatii despre subiect in urmatorul videoclip DoctorMIT:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu