Circula tot mai multe mituri printre care si unul legat de faptul ca hepatita B se poate lua prin sarut. Pentru ca ne dorim o viata sanatoasa, afla de la DoctorMit.ro cum se transmite hepatita B.
Inainte de a afla cum se transmite hepatita B, Bogdan Ivanescu ne va spune ce inseamna aceasta.
Hepatita B este o inflamare a ficatului care apare in urma infectarii cu virusul de hepatita B.Este o boala care apare in special la anumite grupe de risc, iar pacientii cei mai predispusi pentru infectare sunt:
-
Cu
afectiuni renale cronice, respeectiv pacientii de dializa
-
Cei
care primesc in mod regulat transfuzii de sange sau produse sanguine
-
Pacientii
cu HIV
-
Persoane
care au contact cu cei infectati chronic cu VHB
Hepatita B se transmite exclusive de la un om la altul prin intermediul fluidelor corpului precum sangele, plasma sanguine, saliva, urina, scaunul, sperma, secretiile vaginale sau laptele matern.In Europa cea mai frecventa cale de transmitere sunt contactele sexuale cu persoane infectate.Sursele de transmitere precum hemodializa pentru pacientii renali au putut sa fie in timp eliminate in mod extensiv prin imbunatatiri la nivelul igienei.
Hepatita B este deosebit de contagioasa putand fi transmisa prin leziuni microscopice ale pielii prin care virusul poate sa patrunda in circuitul sanguin.
Hepatita B se transmite de la mama la fat in cazul gravidelor care in momentul nasterii sufera de hepatita B.In Africa si Asia cea mai frecventa modalitate de transmitere a hepatitei B este la nastere.Infectarea nou-nascutilor duce rar la hepatita severa si adesea nu duce nici la ciroza, in orice caz acesti purtatori nu constientizeaza statutul lor si pot fi pe de o parte sursa pentru alte infectari, pe de alta parte au un risc mult mai crescut de a se imbolnavi de cancer hepatic.
Hepatita B se manifesta la varsta adulta la minimum o tremie din cei nou infectati sub forma unei hepatite acute simptomatice cu icter si simptome de boala, in timp ce aproape toti copii mici imbolnaviti nu sesizeaza deloc infectia.La infectia simptomatica primele semen sunt lipsa apetitului, aversiunea fata de anumite alimente, stari de greata, dureri musculare si de articulatii precum si forme de febra usoara.Aceasta faza trece in a doua faza a afectiunii.In aceasta faza, pielea, mucoasele si ochii se pot ingalbeni, scaunul poate fi decolorate, iar urina poate deveni inchisa la culoare.Ulterior, in cele mai multe cazuri intervene o ameliorare.Boala acuta poate sa dureze de cele mai multe ori patru pana la sase saptamani.
Persoanele are au trecut printr-o infectie acuta cu hepatita B raman imune de cele mai multe ori pe toata durata vietii la acest virus si nu se mai pot infecta cu VHB.
Mai multe informatii puteti afla din urmatorul videoclip Doctormit: